Det behandler vi

Ufrivilligt barnløs og fertilitetsbehandling

At være ufrivilligt barnløs og i fertilitetsbehandling er en stor psykisk belastning. Når familieforøgelsen ikke kan lade sig gøre på naturlig vis medfører det en stor sorg, og det er naturligt at opleve en reel livskrise, som kan ryste ens selvopfattelse, kønsidentitet, parforhold og kropsbillede.

At være i fertilitetsbehandling indebærer, udover en hormonel belastning af kroppen, en række nye livsvilkår, stressmomenter og dilemmaer. Herudover vil de fleste opleve, at deres seksualitet og parforhold sættes på en gevaldig prøve. Det er umuligt at sætte ord på den frustration og uvished som ufrivillig barnløshed er forbundet med, og reaktionen er ligeså forskellig, som de mennesker den rammer.

Mange ufrivilligt barnløse oplever en enorm desperation over det faktum, at forløbet på mange måder er ude af deres kontrol, og at de oftest er henvist til at afvente og håbe. Fertilitetsbehandlingsforløb er netop præget ved at være en diffus krisetilstand, dvs. at i modsætning til at forholde sig til ét traume eller én belastende tilstand, gennemlever man vekslende tilstande af håb, sorg, frustration, tvivl, mod mv.

Undervejs i udredningen og fertilitetsbehandlingen kan man opleve at bruge meget tid på at bekymre sig om, hvordan fremtiden vil forme sig, samt spekulere på om små eller store beslutninger eller livsstilsvalg i fortiden og i nuet mon har en positiv eller negativ effekt på ens situation. Disse selvkritiske bekymringstanker påvirker uomgængeligt ens følelser og giver et dyk i selvværdet og energiniveauet, hvorfor man måske oplever, at man fx trækker sig fra socialt samvær eller får en kortere lunte. Der er almindeligt at opleve tabubelagte følelser, som vrede, misundelse, jalousi og irritation, som kan svære at dele med omverdenen, og som ligeledes kan bidrage til, at man isolerer sig.

Behandling med Kognitiv Adfærdsterapi

På Christianshavns Kognitive Psykologklinik ønsker vi at klæde dig bedst muligt på til at overkomme dit fertilitetsbehandlingsforløb. Ved hjælp af Kognitiv Adfærdsterapi vil vi skræddersy et terapiforløb, der tager udgangspunkt i netop din eller jeres situation, og lære dig at håndtere den naturlige sorg og frustration på en mere selvomsorgsfuld og hensigtsmæssig måde. Formålet med terapien er dels at skabe et frit rum til at tale om situationen, og dels at opbygge din psykiske modstandsdygtighed, sådan at du kan være i fertilitetsbehandling, uden at sidde fast i svære, selvkritiske eller modløse tanker, men derimod genfinde din mental ro og dit overskud.

Fertilitetsbehandling alene – Single mor

Mange kvinder vælger i dag at få et doner barn alene og tænker, at så må manden evt. komme efterfølgende. Det er en stor beslutning som kræver mange overvejelser Fx ”Skal det være en åben eller lukket donor?” ”Hvilket udseende?” Hvilke personlige egenskaber skal han have?”
På Christianshavns kognitive psykologklinik tilbyder vi hjælp til, at du ikke skal sidde alene med alle disse overvejelser og refleksioner.

 

Kontakt os

Ønsker du at vide mere?

For at høre mere om hvordan kognitive terapi kan hjælpe dig, så kontakt os for en uforpligtende samtale med en af vores kognitive psykologer.