Det behandler vi

Overvægt og vægtproblemer

Mange mennesker kender til at døje med overvægt eller svingende vægt som et resultat af diverse slankekure. Vi ved i dag at vejen til et varigt vægttab ikke blot omhandler motion og kostplaner. At opnå et stabilt vægttab kræver et mentalt overskud samt et godt selvværd. Ved at øge ens selvværd skaber man nemlig et fundament for at opnå langsigtede mål.

I dagens samfund er et slankt kropsideal dominerende og tilknyttet en række positive associationer, så som overskud, energi, mådehold, sundhed mv. Overvægt er derimod tilknyttet en række negative associationer, som dovenhed, ”ligegladhed”, frås, usundhed mv. Dette betyder, at overvægtige mennesker ofte bliver eller føler sig mødt med fordomme og negative forudfattede holdninger. Denne forskel kan betyde, at nogle overvægtige mennesker lider af et lavere selvværd, der forringer deres livskvalitet og forhindrer dem i at opnå deres mål – hvad end der er tale om karrieremæssige, sundhedsmæssige eller familiemæssige mål.

Overvægtige mennesker oplever ofte at befinde sig i en ”ond cirkel” præget af selvkritik. Deres erfaring med mislykkede slankekure og frygten for nederlag gør dem ofte meget selvkritiske. Denne selvkritiskhed medfører tristhed og stress, som ofte medfører en trang til at spise. Lavt selvværd og selvkritik er således en uhensigtsmæssig strategi, der blot forværrer tingene, øger spisetrangen og sætter en stopper for at opnå målet om et varigt vægttab. Derfor er det nødvendigt at opbygge mentalt overskud og selvværd, før man kan fremme et varigt vægttab.

Kognitiv adfærdsterapeutisk behandling af overvægt og vægtproblemer

Nyere forskningsstudier har vist, at kognitiv adfærdsterapi er den mest effektive behandlingsform for overvægt sammenlignet med andre former for behandling.

Kognitiv adfærdsterapeutisk behandling af overvægt og vægtproblemer består af to essentielle dele; adfærdsterapi og kognitiv terapi. Adfærdsterapien er særligt effektiv, idet den fokuserer på klientens nuværende problematik og giver klienten redskaber, der gør det lettere at klare svære situationer. Adfærdsterapien består primært i at terapeuten støtter klienten i at følge diæt-strategier og ved at opmuntre til fysisk aktivitet. Dette gøres konkret ved at arbejde med motivation, fremsætte tydelige målsætninger, afstemme forventninger og skabe en god samarbejdsrelation mellem klient og terapeut.

Adfærdsterapien kombineres med kognitiv terapi, idet behandlingsforløbet lægger vægt på at identificere uhensigtsmæssige tanke- og handlemønstre, der forhindrer vægttab og ændre dem til selvværds- og selvtillidsbetonede tanker og handlemønstre, der er mere hensigtsmæssige i forhold til at opnå det ønskede vægttab. Klienten bliver gennem terapien sat i stand til at skabe en umiddelbar forandring gennem specifikke kognitive og metakognitive teknikker.

Kontakt os

Ønsker du at vide mere?

For at høre mere om hvordan kognitive terapi kan hjælpe dig, så kontakt os for en uforpligtende samtale med en af vores kognitive psykologer.