Eksamensangst / studieproblemer

De fleste studerende er nervøse og bange for eksamen. En smule nervøsitet er ofte en fordel, hvis man skal yde en optimal indsats, da nervøsitet er med til at skærpe vores sanser og får os til at yde mere.

Psykolog Mette Kruse har medvirket på Dr Ultra omkring børn og eksamensangst.

Nogle studerende oplever dog, at denne positive nervøsitet bliver til belastende angstproblemer i forhold til eksamener. For nogle studerende er det nok bare at tænke på ordet eksamen, før kroppen reagerer med angstsymptomer, som hjertebanken, svedeture og mavepine.

De fysiske gener kan være så udtalte, at man prøver at komme væk fra ubehaget, fx ved overvejelser om at udsætte eksamen, tvivl omkring, hvorvidt det er det rette studium og overvejelser omkring at droppe ud. Dette er helt normalt.

Det er helt naturligt at opleve eksamensangst som meget ubehagelig, til tider helt oprivende. Nogle gange kommer angsten snigende flere uger før eksamen med symptomer som dårlig mave, kvalme, generel opspænding og koncentrationsbesvær, andre gange kommer den pludseligt, f.eks. i form af stigende puls og tørhed i munden. Du kan også opleve næsten det modsatte; en følelse af opgivelse indeni – at du ligesom bliver fjern/”følelseskold”.

Begge tilstande er udtryk for, at hele dit system går i overlevelses-mode: kroppen og sindet højaktiveres og fokuserer på overlevelse. Instinkterne har så at sige taget over for at beskytte dig, fordi kroppen tror, at du er i fare.

Det skal hertil siges, at angst er en almenmenneskelig følelse, som til udgangspunkt tjener et godt formål. Den fortæller dig, når der er noget usædvanligt på færde, så dine sanser skærpes, og du kan handle hensigtsmæssigt i en krævende situation. Det handler altså ikke om at komme af med angsten, men om at være i dialog med den, så du kan håndtere den.

Behandling af eksamensangst med Kognitiv adfærdsterapi

I behandlingen af eksamensangst/studieproblemer med kognitiv adfærdsterapi udreder vi i fællesskab dine tanker og følelser omkring eksamen/studiet og du gives effektive værktøjer, hvormed du kan håndtere og forebygge stærk angst, herunder jordforbindelse, afspænding og visualisering. Endelig får du konkrete råd med hensyn til tiden før, under og efter eksamen.

Vi udnytter således både dine følelsesmæssige -, tankemæssige og kropslige ressourcer med henblik på at klæde dig godt på til at vise, hvad du kan – også under pres. Det, du lærer i den forbindelse, kan du også få glæde af videre frem i dit liv.

NB. Vi tilbyder en nedsat pris til studerende på 700 kr. pr. session.

For at høre mere om hvordan vi kan hjælpe dig med eksamensangst, ring på 88 61 31 21 for en uforpligtende samtale med en af vores kognitive psykologer.

eksamensangst | Christianshavns Kognitive Psykologklinik